Allah Ta'ala berfirman, " Dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat ubat yang menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kebesaran Allah) bagi orang-orang yang memikirkan "  (QS. An-Nahl: 69)
Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda, " Kesembuhan itu ada pada tiga hal, iaitu dalam pisau pembekam, minum madu, rawatan dengan besi panas (kayy). Dan aku melarang ummatku melakukan pengubatan dengan besi panas "(HR. al Bukhari no. 5681)
Dalam sebuah riwayat lain disebutkan, " Alaykum bisy syifaa-ayna al 'lalai wal qur-aani "yang artinya" Hendaknya kalian menggunakan dua macam obat, madu dan al Qur'an "(HR. Ibnu Majah dan al Hakim dalam Shahih-nya, beliau berkata, Hadis ini sahih sesuai dengan sistem periwayatan al Bukhari dan Muslim, dan disetujui oleh adz Dzahabi. Dari Abdullah bin Mas'ud radhiyallahu 'anhu secara marfu')
Imam Ibnu Qayyim al Jauziyah berkata, "Madu mempunyai banyak khasiat. Madu boleh membersihkan kotoran yang terdapat pada usus, pembuluh darah, dapat meneutralkan kelembapan tubuh, baik dengan cara dimakan atau disapu, sangat bermanfaat untuk lanjut usia dan mereka mempunyai aduan pada kahak atau yang metabolismenya cenderung lembap dan sejuk "(Kaedah Perubatan Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam, hal. 42-43)
Manfaat dari Madu:

Meningkatkan pertumbuhan bakteria yang menguntungkan serta menghalang bakteria yang merugikan.

Madu membantu meningkatkan pertumbuhan bakteria bifido yang merupakan bakteria yang sangat penting untuk menjaga kesihatan pencernaan. Membantu menghalang bakteria yang merugikan seperti Helicobacter pylori, yang boleh menyebabkan ulser pada lambung.

Memperbaiki dan melindungi sistem pencernaan.

 • Berkesan dalam mengatasi cirit-birit, dengan cara membantu penyerapan elektrolit dan air, serta boleh menghalang bakteria E.coli yang menyebabkan cirit-birit.
 • Membantu memperlancar buang air besar, sehingga dapat membantu mengatasi sembelit / sembelit.
 • Beberapa kajian membuktikan bahawa madu dapat membantu mengatasi ulser (luka) pada perut serta membantu melindungi perut daripada risiko terjadinya iritasi yang disebabkan kerana mengambil minuman beralkohol dan ubat-ubatan tertentu.

Membantu penyerapan kalsium.

Kandungan asam glukonat dalam madu boleh membantu meningkatkan penyerapan kalsium.

Sebagai antioksidan.

Kandungan nutrisi dalam madu seperti vitamin C, asid organik, enzim, asid fenolik dan flavonoid bermanfaat sebagai antioksidan tinggi.

Sebagai sumber tenaga yang baik.

Madu terdiri daripada fruktosa dan glukosa yang mudah diubah menjadi tenaga glukosa oleh badan.

Selamat untuk pesakit diabetes

Madu boleh digunakan sebagai pengganti gula, dan selamat untuk pesakit kencing manis.

Mempercepatkan penyembuhan luka

 • Madu mempunyai sifat higroskopik yang tinggi (mudah menyerap air). Ketika dioleskan pada luka yang terbuka, madu menarik kandungan air dari luka tersebut, membuat luka cepat kering, sehingga dapat membantu mempercepatkan penyembuhan luka.
 • Madu juga dapat mengurangkan bengkak pada luka sehingga luka dapat sembuh lebih cepat.
 • Sifat antimikrob dari madu boleh membantu menghalang pertumbuhan bakteria dan cendawan penyebab jangkitan pada luka.

Habbatussauda (jintan hitam)

Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda, " Sesungguhnya di dalam habbatus sauda (jinten hitam) terdapat penyembuh bagi segala macam penyakit kecuali kematian "(HR. al Bukhari no. 5688 dan Muslim no. 2215, ini lafazhnya Muslim, dari Abu Hurairah radhiyallahu ' anhu)
Imam Ibnu Qayyim al Jauziyah berkata: 'Jinten hitam mempunyai banyak sekali khasiat. Arti sabda Nabi, " ubat dari segala jenis penyakit ", seperti firman Allah," Menghancurkan segala sesuatu dengan perintah Rabb-nya ", yakni segala sesuatu yang boleh hancur. Banyak lagi ungkapan-ungkapan sejenis. Jinten hitam memang berkkhasiat merawat segala jenis penyakit dingin, bisa juga membantu kesembuhan pelbagai penyakit panas kerana faktor duniawi '(Kaedah Perubatan Nabi Shallallahu' alaihi wa sallam, hal. 365)
Diantara manfaat habbatussauda:

Menguatkan sistem kekebalan

Jinten Hitam (Habbatussauda) dapat meningkatkan jumlah se-sel T, yang baik untuk meningkatkan sel-sel pembunuh alami. Evektifitasnya hingga 72% jika dibandingkan dengan plasebo hanya 7%.Dengan demikian mengkonsumsikan Habbatussauda dapat meningkatkan kekebalan tubuh. Pada tahun 1993, Dr Basil Ali dan rakan-rakan dari College of Medicine di Universiti King Faisal, menerbitkan dalam jurnal Pharmasetik Saudi. Keampuhan extract Habbatussauda diakui Profesor G Reimuller, Pengarah Institut Immonologi dari Universiti Munich, dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan dapat digunakan sebagai bioregulator. Dengan demikian Habbatussauda dapat dijadikan untuk penyakit yang menyerang kekebalan tubuh seperti kanser dan AIDS.

Meningkatkan daya ingat, konsentrasi dan Langkah berjaga-jaga

Dengan kandungan asam linoleat (omega 6 dan asid linoleat (Omega 3), Habbatusssauda merupakan nutrisi bagi sel otak berguna untuk meningkatkan daya ingat dan kecerdasan, Habbatussauda juga memperbaiki mikro (peredaran darah) ke otak dan sangat sesuai diberikan pada anak usia pertumbuhan dan warga tua.

Meningkatkan Bioaktifitas Hormon

Hormon adalah zat aktif yang dihasilkan oleh kelenjar endoktrin, yang masuk dalam peredaran darah.Salah satu kandungan habbatussauda adalah sterol yang berfungsi sintesa dan bioaktivitas hormon.

Meneutralkan Racun dalam Tubuh

Racun boleh menganggu metabolisma dan menurunkan fungsi organ penting seperti hati, paru-paru dan otak. Gejala ringan seperti keracunan dapat berupa cirit-birit, pening, gangguan pernafasan dan menurunkan daya tumpuan. Habbatussauda mengandung saponin yang dapat meneutralkan dan membersihkan racun dalam tubuh.

Mengatasi gangguan Tidur dan Stress

Saponin yang terdapat di dalam habbatussauda mempunyai fungsi seperti kortikosteroid yang dapat mempengaruhi karbohidrat, protein dan lemak serta mempengaruhi fungsi jantung, ginjal, otot tubuh dan syaraf. Sapion berfungsi untuk mempertahankan diri dari perubahan lingkungan, gangguan tidur, dan dapat menghilangkan stress.

Anti Histamin

Histamin adalah sebuah zat yang dilepaskan oleh rangkaian tubuh yang memberikan reaksi alergi seperti pada asma bronchial. Minyak yang dibuat dari Habbatussauda dapat mengasingkan ditymoquinone, minyak ini sering disebut nigellone yang berasal dari menentu nigella. Pemberian minyak ini memberi kesan positif terhadap pesakit asma bronchial. Kajian yang dilakukan oleh Nirmal Chakravaty MD tahun 1993 membuktikan kristal dari niggelone memberikan kesan suppressive. Kristal-kristal ini dapat menghambat protemkinase C, sebuah zat yang memicu pelepasan histamin. Kajian lain membuktikan hal sama. Kali ini dilakukan Dr Med. Peter Schleincher, ahli immunologi dari Universiti Munich. Ia melakukan ujian terhadap 600 orang yang menderita alergi. Hasilnya cukup meyakinkan 70% yang menderita alergi terhadap, sebuk, jerawat, dan asma sembuh setelah diberi minyak Nigella (Habbatussauda). Dalam praktiknya Dr Schleincher memberikan resipi habbatussauda kepada pesakit yang menderita influenza.

Memperbaiki saluran pencernaan dan anti bakteria

Habbatussauda mengandung minyak atsiri dan volatif yang telah diketahui manfaatnya untuk memperbaiki pencernaan. Secara tradisional minyak atsiri digunakan untuk ubat cirit-birit. Tahun 1992, jurnal Farmasi Pakistan memuatkan hasil kajian yang membuktikan minyak tidak menentu lebih ampuh membunuh strainbakteri V Colera dan E Coli berbanding dengan antibiotik seperti Ampicillin dan Tetracillin.

Melancarkan Air Susu Ibu

Kombinasi bahagian lemak tidak jenuh dan struktur hormonal yang terdapat dalam minyak habbatussauda dapat melancarkan air susu ibu. Kajian ini kemudian di siarkan dalam literature kajian di Universiti Potchestroom tahun 1989.

Tambahan Pemakanan Pada Ibu Hamil dan Balita

Pada masa pertumbuhan anak memerlukan nutrisi untuk meningkatkan system kekebalan tubuh secara alami, terutama pada musim hujan anak akan mudah terkena flu dan selsema. Kandungan Omega 3, 6, 9 yang terdapat dalam habbatussauda merupakan nutrisi yang membantu perkembangan jaringan otak balita dan janin.

Anti Tumor

Pada Kongres kanser International di New Delhi, minyak habbatussauda diperkenalkan saintis kanser Immunobiologi Laboratory dari California Selatan, habbatussauda dapat merangsang sumsum tulang dan selsel kekebalan, inferonnya menghasilkan sel-sel normal terhadap virus yang merosakkan sekaligus menghancurkan sel-sel tumor dan meningkatkan antibodi.

Nutrisi bagi manusia

Habbatussauda kaya akan kandungan nutrisi sebagai tambahan tenaga sangat sesuai untuk warga tua, terutama untuk menjaga daya tahan tubuh dan revitalitas sel otak agar tidak cepat nyanyuk.Habbatussauda mengandungi 15 macam asam amino penyusun isi protein termasuk di dalamnya 9 asid amino. Asid amino tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dalam jumlah yang cukup oleh kerana itu diperlukan tambahan tambahan, Habbatussauda dapat mencukupinya.

Air Zam-Zam

Air Zam-zam

Dari Abu Dzar radhiyallahu 'anhu, Rasulullah Shallallahu' alaihi wa sallam bersabda, " Air zam-zam itu penuh berkah. Ia makanan yang mengeyangkan (dan obat bagi penyakit) "  (HR. Muslim IV/1922, yang terdapat di dalam kurung adalah menurut riwayat al Bazzar, al Baihaqi dan ath Thabari dan sanadnya shahih, lihat Majma'uz Zawaa-id III/286)
Imam Ibnu Qayyim rahimahullah menceritakan pengalamannya berkaitan dengan cara menyembuhkan penyakitnya dengan air zam-zam yang digabungkan dengan kaedah ruqyah dari al-Quran ini, 'Pada suatu ketika aku pernah jatuh sakit, tetapi aku tidak mencari seorang doktor atau ubat penyembuh. Lalu aku berusaha merawat dan menyembuhkan diriku dengan surat al Fatihah, maka aku melihat pengaruh yang sangat menakjubkan.Aku ambil segelas air zam-zam dan membacakan padanya surat al Faatihah berkali-kali, lalu aku meminumnya hingga aku mendapatkan kesembuhan. Selanjutnya aku bersandar dengan cara tersebut dalam mengubati pelbagai penyakit dan aku merasakan manfaat yang sangat besar.Kemudian aku beritahu kepada orang ramai yang mengeluhkan suatu penyakit dan banyak dari mereka yang sembuh dengan cepat '(Zaadul Ma'aad IV/178 dan al Jawaabul Kaafi hal . 23)
Kristal air Zam-zam
Keyakinan bahawa air zam-zam penuh berkah serta sabda Rasulullah SAW mengenai manfaat zam-zam telah terbukti secara ilmiah. Berdasarkan beberapa kajian, didapati bahawa selain air zam-zam tidak berbau sebagai salah satu indikator air sihat, air tanah suci ini juga terbukti mempunyai kandungan mineral kalsium, magnesium dan fluorida yang tinggi. Air zam-zam dikatakan mempunyai muatan ion-ion yang seimbang. Sebuah kajian lain menyebutkan bahawa kualiti air zam-zam tidak berubah selama simpanan dalam jangka masa lama dan ditempatkan di mana pun, dilihat dari tekstur, warna dan baunya.
Kandungan kalsium dan magnesium air zam-zam apabila dibandingkan dengan air penggunaan yang biasa kita minum relatif jauh lebih tinggi. Kalsium di dalam tubuh berfungsi dalam pembentukan tulang dan gigi. Selain itu juga berperanan penting di dalam reaksi pembekuan darah, di mana reaksi ini sangat diperlukan selama proses penutupan luka dan penamatan aliran darah saat terjadi pelukaan. Manfaat kalsium yang lain adalah sebagai media untuk terjadinya tindak balas hormon dan juga berfungsi sebagai salah satu pemangkin kerja enzim. Untuk ibu hamil dan menyusui, kehadiran kalsium dalam nutrient yang diambil sangat membantu pembentukan otak, tulang serta sel-sel darah merah di dalam tubuh janin yang dikandungnya. Kalsium juga mempunyai peranan yang sangat besar untuk menurunkan tekanan darah, serta mempunyai kemampuan mengikat kolesterol. Sehingga diet yang mengandungi kalsium sangat menguntungkan.
Adapun magnesium merupakan mineral prima pengikat ion fosfat di dalam tubuh. Mineral magnesium yang berikatan dengan fosfat ini berperanan di dalam proses metabolik yang menjana tenaga. Keperluan akan magnesium di dalam tubuh individu berkisar antara 300 sampai 450 mg / hari. Kekurangan magnesium boleh menimbulkan terjadinya keletihan yang bersifat kronik, kekurangan tenaga, penurunan respon imun baik bimbit mahupun humoral di mana respon imun tersebut sangat utama di dalam perlindungan tubuh terhadap penyakit, akibat luas dari kekurangan magnesium terhadap tubuh adalah kelemahan tubuh terhadap serangan penyakit. Selain itu kekurangan magnesium juga boleh mencetuskan terjadinya stress.
Ion fluorida merupakan salah satu ion penting yang mempunyai peranan sebagai antibiotik. Oleh kerana itu sebahagian besar produk ubat gigi mengedepankan adanya kandungan fluorida di dalam bungkusan yang difungsikan untuk menangkis timbunan bakteria penyebab plak gigi.
Air zam-zam yang terbukti mempunyai kandungan fluorida yang cukup tinggi sudah pula diteliti kemampuannya menekan pertumbuhan koloni bakteria yang sengaja dibesarkan pada media penumbuh bakteria. Kerja fluorida sebagai antimikrob ini didasari oleh kemampuan kompaun ini di dalam menghalang kerja enolase, iaitu suatu enzim glikolitik yang mengubah 2-fosfogliserat menjadi fosfoenolpiruvat. Enzim ini merupakan enzim yang berperanan di dalam metabolisme pertumbuhan mikrob secara umum.
Berdasarkan pelbagai pembuktian-pembuktian tersebut di atas, menunjukkan bahawa betapa besarnya manfaat air zam-zam bagi kesihatan tubuh kita. Selain mengandungi beberapa mineral penting bagi tubuh, zam-zam juga bersifat steril dengan adanya kandungan fluorida yang mempunyai sifat antimikrobial dalam jumlah yang seimbang serta tidak memberikan kesan meracuni bagi tubuh.
Komposisi mineral di dalam air zam-zam diharapkan dapat lebih dipelajari untuk kemudian diterapkan di dalam proses pengeluaran air sihat sebagai bahan air penggunaan.

Minyak Zaitun


Allah Ta'ala berfirman, ".. yang dinyalakan dengan minyak dari pohon yang banyak berkahnya, (yaitu) pohon zaitun yang tumbuh tidak di sebelah Timur (sesuatu) dan tidak pula di sebelah Barat "(QS. An Nur: 35) Dari Abu Hurairah radhiyallahu 'anhu, Rasulullah Shallallahu' alaihi wa sallam bersabda, "Makanlah oleh kalian minyak (zaitun) dan poleskan dengannya, kerana sesungguhnya minyak (zaitun) itu dari pohon yang diberkati "(HR. Ahmad III/497, at Tirmidzi no. 1851 dan Ibnu Majah no. 3319, dishahihkan oleh Syaikh al Albani dalam Shahiih at Tirmidzi II/166).
Manfaat Minyak Zaitun:
 • Mengurangkan kolesterol berbahaya tanpa mengurangkan kandungan kolesterol yang bermanfaat.
 • Mengurangkan risiko penyumbatan (trombosis) dan penebalan (ateriosklerosis) pembuluh darah.
 • Mengurangkan penggunaan ubat-ubatan penurun tekanan darah tinggi.
 • Mengurangkan serangan kanser.
 • Melindungi daripada serangan kanser payudara. Sudu makan minyak zaitun setiap hari mengurangkan risiko kanser payudara sampai pada kadar 45%.
 • Menurunkan risiko kanser rahim sampai 26%.
 • Pengkonsumsian buah-buahan, sayur-sayuran, dan minyak zaitun mempunyai peranan penting dalam melindungi tubuh dari kanser kolon.
 • Penggunaan minyak zaitun sebagai krim kulit selepas berenang melindungi terjadinya kanser kulit (melanoma)
 • Berpengaruh positif melindungi tubuh dari kanser perut dan mengurangkan risiko ulser perut.
 • Mengandungi lemak terbaik yang seharusnya dikonsumsi manusia seperti yang terdapat dalam ASI.
 • Kegunaan sebagai minyak rambut mampu membunuh kutu dalam masa beberapa jam saja.