Tuesday, 28 July 2015

Khasiat Stevia Sebagai Pemanis Semulajadi

Khasiat Stevia


Nama Tempatan: Stevia
Nama Saintifik: stevia rebaudiana
Nama Lain: Teh manis, sweet leaf of Paraguay, caa-he-éé, kaa jheéé, ca-a-jhei, ca-a-yupi, azucacaa, eira-caa, sinonim: Eupatorium rebaudianum capim doce, erva doce, sweet-herb, honey yerba, honeyleaf, yaa waan, candy leaf, sugarleaf
Famili: Astereacea
Asal: Paraguay

Abstrak:

Stevia merupakan genus yang terdiri daripada 150 spesies herba daripada keluarga bunga matahari (Astereacea). Ia merupakan tumbuhan yang berasal daripada kawasan tropika dan sub-tropika di Amerika selatan dan Amerika tengah. Stevia yang digunakan secara meluas sebagai pemanis ialah stevia dari spesis rebaudiana.

Ciri-ciri Pokok Stevia


tanaman stevia pemanis

Stevia pemanis semulajadi penganti gula


Ia merupakan sejenis tumbuhan herba berbatang lembut. Untuk menanamnya, medium (bekas) yang digunakan ialah dari jenis poros supaya tiada air yang akan bertakung selepas ia disiram.

Tumbuhan ini memerlukan air yang mencukupi dan perlu disiram 2 kali sehari dalam cuaca panas. Ia akan cepat kering dan mati jika kekurangan air.

Daunnya berbentuk bujur. Dalam keadaan optimun stevia boleh mencapai ketinggian sehingga 1 meter atau lebih. Ia mengeluarkan bunga kecil berwarna putih. Bentuk bunganya menyerupai bunga-bunga aster cuma saiznya kecil.

Bunga ini akan menghasilkan biji benih apabila matang. Pembiakannya menggunakan keratan batang. Keratan batangnya mudah mengeluarkan akar. Walaupun ia boleh juga membiak menggunakan biji benih, namun kadar percambahan biji benihnya amat rendah dan ia jarang dibiak dengan menggunakan biji benih.

Stevia telah digunakan sebagai pemanis semulajadi oleh masyarakat di brazil dan paraguay sejak beratus-ratus tahun dahulu lagi. Ia mula digunakan oleh kaum red Indian Guarani di paraguay sejak 1500 tahun yang silam. 

Ia digunakan terutamanya untuk memaniskan teh herba. Selain dari itu ia juga digunakan untuk memaniskan makanan. Mereka juga menggunakan stevia sebagai penawar terutamanya untuk menurunkan tekanan darah tinggi, melawaskan kencing dan merawat luka terbakar.


Kajian stevia:

Kegunaan stevia sebagai pemanis mula di sedari oleh orang Eropah pada kurun ke-16. Sejak itu ia mula digunakan dengan meluas di Eropah sehinggalah di bawa ke asia. 


kajian terhadap stevia mula dilakukan pada awal kurun ke 19 apabila para pengkaji di Brazil mendengar cerita yang sehelai daun stevia boleh memaniskan sebiji buah peria dan juga secawan teh herba yang pahit. 

Ia mula dikaji oleh seorang ahli botani Paraguay bernama Moises S. Bertoni yang kemudiannya menulis antara artikel-artikel awal mengenai stevia pada awal kurun ke 19.

Ciri paling unik mengenai stevia ialah ia merupakan pemanis semula jadi yang tidak mengandungi kalori. 

Ekstrak stevia dikatakan 300 kali lebih manis dari gula biasa. Ini telah menarik minat para pengkaji untuk menjalankan kajian terhadap stevia. Kajian terhadap kandungan toksiknya, mendapati kandungan utama yang menyebabkan ia manis iaitu steviosid. 

Ia juga di dapati tidak menyebabkan mutasi sel, ia juga tidak memberi apa-apa kesan terhadap kesuburan. Walaubagaimanapun terdapat konflik terhadap kajian kesuburan stevia. 

Satu kajian mendapati ia tidak memberi apa-apa kesan terhadap kesuburan, manakala satu kajian lain mendapati air yang di ekstrak daripada daun stevia di dapati menurunkan paras testostron dan bilangan sperma bila diuji pada tikus jantan.

Kajian saintis Brazil pada tahun 1991 mendapati steviosid berkeupayaan untuk menurunkan tekanan darah pada tikus. Daripada penemuan ini, satu lagi ujian dilakukan pada tahun 2000.

Kali ini subjeknya merupakan 106 orang berbangsa cina (lelaki dan perempuan) yang mengalami penyakit darah tinggi. 60 subjek diberikan kapsul yang mengandungi 250mg steviosid 3 kali sehari. 

Pemeriksaan terhadap subjek dilakukan sebulan sekali selama satu tahun. Selepas 3 bulan , tekanan darah sistolik dan diastolik telah menurun dengan ketara dan kesannya berkekalan sepanjang tahun. 

Hasil dari kajian ini saintis merumuskan steviosid yang diambil secara oral adalah berkesan untuk menurunkan tekanan darah dan ia mungkin boleh dipertimbangkan sebagai bahan altenatif atau suplemen untuk pesakit darah tinggi. 

Satu kumpulan saintis lagi melakukan ujian terhadap kesan hipoglisemik glikosid yang terdapat dalam stevia. Mereka juga mengkaji kesan terhadap pengeluaran glukos terhadap glikosid, steviol, isosteviol dan glukosilsteviol. 

steviol didapati tidak menghasilkan glukos. pada tahun 2000 juga, Para pengkaji di Denmark telah menjalankan satu kajian yang menunjukkan tindakan hipoglisemik in vitro yang dilakukan oleh steviosid dan steviol adalah hasil daripada keupayaan kedua-duanya menghasilkan insulin melalui tindakan terus terhadap sel-sel beta.

Mereka merumuskan hasil kajian mendapati sebatian ini mungkin mempunyai potensi untuk menjadi agen anti-hipeglisemik dalam rawatan diabetes mellitus jenis 2.

Stevia juga digunakan sebagai tonik untuk jantung. Ia berfungsi dengan cara menstabilkan tekanan darah, ia juga menstabilkan degupan jantung. Kajian tentang ini telah dilakukan pada tahun 1978 terhadap tikus.

Kini, berjuta-juta pengguna di Brazil dan jepun telah menggunakan stevia sebagai perisa makanan dan pemanis semulajadi. 

Ia telah diluluskan sebagai perisa makanan selama hampir 20 tahun. Jepun merupakan pengguna yang paling besar di dunia dan stevia digunakan untuk memaniskan hampir kesemua produk makanan termasuk jeruk, minuman ringan dan coklat. 

Syarikat besar seperti coca cola juga menggunakan ekstrak stevia sebagai gantian kepada NutaSweet dan sakarin untuk produk mereka yang dipasarkan di jepun, brazil dan negara-negara lain.


Serbuk Stevia beli online

daun Stevia

Antara khasiat stevia ialah:

1.pemanis semulajadi
2.menurunkan kadar gula dalam darah.

3.Melawaskan kencing

4.Menurunkan tekanan darah.
5.membunuh bakteria
6.membunuh kulat
7.membunuh virus
8.Mengurangkan keradangan
9.Alat bantu untuk menurunkan berat badan.


1 comment:

  1. siapa yang patut ambil stevia? orang yang ada penyakit kencing manis, kerana pesakit tidak boleh ambik gula biasa secara berlebihan. pesakit boleh ambik stevia sebagai pemanis minuman. stevia tidak meningkatkan kandungan gula dalam darah. :d

    stevia juga disarankan untuk di ambil oleh mereka yang ada tekanan darah tinggi. stevia berkhasiat menurunkan tekanan darah. :)

    ReplyDelete