Friday, 13 February 2015

Kacang Merah

Kacang Merah

Kacang merah kering mengandungi pelbagai sumber karbohidrat kompleks, serat makanan (fiber), vitamin B (terutama asam folat dan vitamin B6), fosfor, mangan, zat besi, thiamin, dan protein. Dan di dalam setiap 100 gram kacang merah kering rebus mengandungi 9 gram protein iaitu sekitar 17 % dari keperluan protein harian bagi tubuh.

Berikut kandungan zat protein and asid yang terdapat dalam kacang merah:
1. Asid glutamat (1323 mg)
2. Asid aspartat (1049 mg)
3. Leucine (693 mg)
4. Lysine (595 mg)
5. Arginine (537 mg)
6. Serine (472 mg)
7. Phenylalanine (469 mg)
8. Valine (454 mg)
9. Isoleucine (383 mg)
10. Proline (368 mg)
11. Threonine (365 mg)
12. Alanine (364 mg)
13. Glycine (339 mg)
14. dan lain-lain di bawah 300 mg.

Khasiat Nutrisi Kacang Merah bagi kesehatan:

1. Mencegah kolesterol jahat dan menlancarkan pencernaan (anti sembelit). 

2. Mencegah risiko diabetes

3. Membantu pematangan sel darah merah.

4. Membantu program diet karena fibernya akan membuat Anda merasa kenyang dan kalorinya juga sangat rendah. 

5. Perkembangan otot tubuh kerana kandungan protein 

6. Menjaga fungsi sistem saraf 

7. Membantu proses metabolisme 

8. Membantu proses pembekuan darah pada luka

No comments:

Post a Comment

Halia merah (Zingiber Officinale var.Rubra) adalah variasi spesies Zingiber Offcinale yang ditanam di Indonesia. Selain mempunyai ginger...