Sunday, 28 June 2015

Manfaat Buah Kelapa untuk Kesihatan

Kelapa mendapat jolokan sebagai pokok kehidupan kerana memberikan banyak manfaat bagi manusia.  Hampir semua bahagian dari pokok kelapa mulai dari akar, batang, daun dan buah boleh dimanfaatkan.


Minuman segar sangat disukai masyarakat untuk berbuka puasa, salah satunya air kelapa.
Minuman segar sangat disukai masyarakat untuk berbuka puasa, salah satunya air kelapa.

Menurut beberapa kajian, buah kelapa yang tua maupun yang masih muda mempunyai kandungan yang bermanfaat bagi kesihatan. Berikut beberapa manfaat dari buah kelapa untuk kesihatan tubuh manusia seperti yang dilaporkan oleh laman Magforwomen

Santan kelapa untuk tulang Salah satu manfaat buah kelapa, yaitu diambil santannya. Ternyata santan ini mempunyai khasiat yang besar untuk kesihatan tulang. Selain dapat menguatkan tulang, santan juga boleh digunakan untuk meredakan kesakitan tulang yang seringkali di alami oleh warga tua. Santan juga dapat mencegah kehilangan komposisi tulang atau tulang reput. 

Menurunkan tekanan darah Santan mempunyai kandungan potasium yang tinggi dan di yakini mampu mengawal tekanan darah. Beberapa kajian menunjukkan bahawa santan mampu menurunkan tekanan darah tinggi. Namun, harus hati-hati kerana kandungan kolesterol pada santan juga tinggi. 

Kurangkan berat badan Isi buah kelapa kaya dengan serat semula jadi yang diperlukan tubuh untuk melancarkan proses pencernaan. Mengambil buah kelapa juga dapat membantu sesorang yang mengalami kesukaran buang air besar. Selain itu isi buah kelapa yang diolah menjadi santan dapat membantu menurunkan berat badan secara beransur-ansur. 

Meningkatkan sistem kekebalan tubuh Kandungan elektrolit dalam buah kelapa dapat membantu tubuh mencegah pelbagai virus seperti virus penyebab selesema. Selain itu air kelapa bersifat sebagai detoks semulajadi yang mengeluarkan racun dari dalam tubuh. Kerana itu, orang tua kita dahulu sering menggunakan air kelapa hijau untuk merawat keracunan makanan. 

Meningkatkan tenaga Minum air kelapa merupakan cara semulajadi untuk meningkatkan tenaga tubuh. Jadi, jika anda mengalami keletihan selepas seharian beraktiviti, cuba minum air kelapa. 

Menguatkan otot Kesibukan sehari-hari boleh mencetuskan seseorang kepada stres dan otot tegang. Untuk mengatasinya anda boleh meminum air kelapa. Kandungan magnesium dalam air kelapa dan santan boleh membantu menguatkan otot sehingga ketegangan boleh dihilangkan. 

Pengganti cecair tubuh Satu kajian menunjukkan bahawa kandungan elektrolit dalam air kelapa sama seperti kandungan cecair yang terdapat pada tubuh manusia. Jadi jika anda habis bersenam dan banyak cecair terbuang, anda boleh menggunakan air kelapa untuk menggantikan cecair badan yang hilang agar tidak kekeringan. Itu dia beberapa manfaat dan khasiat buah kelapa untuk kesihatan manusia. 


kebaikan buah kelapa kepada ibi hamil

Boleh copy-paste info ini dengan kredit kepada kolagenlaut.blogspot.com

No comments:

Post a Comment