Syarikat telah berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) sejak 15/04/2013 dengan nama "DLFCRO ENTERPRISE" (JM0653798-P) bagi menjalankan perniagaan secara online. Jangan lupa like Facebook "HERBA 100% ASLI"
 

ShahKB ShahKB Author
Title: Kebaikan Buah Kabung (Arenga pinnata) untuk kesihatan anda
Author: ShahKB
Rating 5 of 5 Des:
Arenga pinnata (syn. Arenga saccharifera ) adalah tumbuhan palma berasal dari tropika Asia , dari timur India ke Malaysia , Indonesia , d...
Kebaikan Buah Kabung (Arenga pinnata) untuk kesihatan anda

Arenga pinnata (syn. Arenga saccharifera ) adalah tumbuhan palma berasal dari tropika Asia , dari timur India ke Malaysia , Indonesia , dan Filipina. Nama yang lain termasuk Sugar Palm , Arenga Palm , kelapa Areng , kelapa serat hitam , Gomuti Palm , aren , Enau , Irok , dan Kaong. 

Kandungan gizi buah Kabung mengandungi kalori 164mg, sodium 19.58 mg, potassium 170.88 mg, karbohidrat 42.61 g, protein 0.64 g, Vit A 3.56 IU, vit C 0.89mg, calcium 78.32 mg, iron 0.52mg. Selain itu ada beberapa manfaat buah Kabung seperti:

  1. Untuk mengubati demam
  2. Mengubati sakit perut
  3. Mengubati sembelit - buah ini mengandungi serat yang tinggi yang boleh membantu proses penghadaman. ia juga mengndungi karbohidrat yang boleh memberikan rasa kenyang dan memberikan tenaga.
  4. Untuk mengurangkan noda-noda hitam di wajah
  5. Mencegah osteoporosis - juga mngandungi kalsium yang tinggi yang bagus utk tulang. sangat bagus di amalkan bagi mereka yang alahan kepada susu.
Iklan Bergambar

About Author

Advertisement

Post a Comment Blogger

 
Top