Saturday, 27 June 2015

Pokok Sambung Nyawa

TUMBUHAN HERBA: Pokok Sambung Nyawa
NAMA SANISTIFIK: Gynura Procumbeus
Tumbuhan herba ini berasal dari negeri china. dari segi perubatan, tumbuhan ini mempunyai nilai perubatan yang tinggi.

Terdapat dua jenis tumbuhan ini satu mempunyai batang yang agak kehitaman dan satu lagi agak kehijauan, kedua duanya mempunyai daun yang berwarna hijau dan bergerigi sedikit di bahagian tepi.
Daun pokok sambung nyawa ini agak berlendir sedikit tetapi mempunyai rasa yang lemak terutama di bahagian pucuk, ianya sesuai sekali dimakan mentah sebagai ulam ataupun digoreng sebagai sayur. Bagi masyarakat cina, daun daun itu enak dimasak sup.

Antara khasiat perubatan yang terdapat pada pokok sambung nyawa ini ialah, selain dari dibuat ulam sebagai awet muda, herba itu juga boleh menambahkan tenaga metabolisma, menurunkan tekanan darah tingi, kencing manis serta melegakan sakit kepala dan migrain, mengikut petua orang dulu2 seelok eloknya dimakan antara satu hingga tiga helai sehari (seperti herba jarum tujuh bilah) agar kesihatan sentiasa terpelihara.

Cara penanaman pokok ini ialah hanya menyucuk sahaja bahagian yang di kerat ke atas tanah yang agak lembab dan terlindung, seelok eloknya keratan tersebut biarlah yang sedang, tidak terlalu muda atau tua.Dilihat dari namanya, tanaman yang satu ini membuat banyak orang ingin tahu. Perkataan "sambung nyawa" bermakna boleh menyambung nyawa seseorang. Benarkah begitu? Entahlah, kerana belum ada literatur rasmi yang secara sah menjelaskan mengapa tanaman yang mempunyai nama latin Gynura procumbens back ini kemudian disebut tanaman Sambung nyawa .

Tanaman ini memang sudah sejak dulu digunakan untuk merawat pelbagai jenis penyakit. Pelbagai pengiktirafan muncul berkaitan dengan khasiat yang boleh diperolehi dari tanaman yang satu ini.

Mereka yang mengambil Sambung nyawa biasanya memanfaatkannya untuk merawat penyakit seperti tekanan darah tinggi dan kolesterol tinggi

Ramai yang menggunakan tanaman Sambung nyawa ini sebagai sayur ulam kerana selain berkhasiat, rasanya juga enak.

Seperti sayuran lain, sayur ulam Sambung nyawa juga enak dimakan dengan sambal.

Cukup dengan mengambil daun Sambung nyawa kemudian dicuci hingga bersih dan selepas itu boleh terus dimakan. 

Tanaman Sambung nyawa juga boleh digunakan untuk merawat luka sengatan lebah kerana di dalamnya mengandung zat tertentu yang dapat meminimumkan timbulnya bengkak.

Di dalam tumbuhan ini mengandungi pelbagai bahan-bahan berguna seperti saponin, flavonoid, dan alkaloid yang boleh menurunkan tekanan darah di dalam tubuh.

Hal ini dipersetujui oleh kalangan ilmuwan setelah dilakukannya pembuktian dengan pelbagai kajian yang mereka lakukan. Penyelidikan berkaitan khasiat Sambung nyawa ini bukan hanya dilakukan di dalam negeri, tetapi juga di luar negeri seperti Korea Selatan, Malaysia, dan Singapura.


Meredakan Hipertensi
Jika anda menderita hipertensi, gunakanlah Sambung nyawa untuk menurunkan tekanan darah. Anda tinggal memakannya langsung seperti sayur ulam lain kerana rasanya enak dan berkhasiat.

Daun Sambung nyawa juga boleh dibuat jus, ditumis atau dikukus bergantung selera anda. Namun, jika dikukus, jangan terlalu lama kerana dikhuatiri kandungan zat nya akan hilang.

Penawar Rasa Sakit
Untuk mengubati rasa sakit gigitan serangga atau lebah, anda cukup menumbuknya hingga halus kemudian tambahkanlah sedikit air ke dalam tumbukan tersebut.


Lalu, balurkanlah tumbukan tersebut pada luka bekas gigitan serangga atau lebah. Maka, dalam masa singkat, bekas luka dan rasa sakitnya akan hilang.

1 comment:

 1. Assalamualaikum..Nurseri kami ada menjual pokok2 herba & ulaman...stok anak pokok rerama hijau & stevia pun ada..lokasi seksyen 8---sg ramal dlm,bangi,selangor..harga berpatutan dan perkhidmatan pos juga disediakan..hubungi D'Kaduk Herbs & Floral : 0123106846 -Faizal@ 0122440099 -Azizi

  ***kami juga ada 4 jenis pokok sambung nyawa:
  -hijau
  -batik
  -merah
  -hitam

  ReplyDelete